Articles
   
       
       
Pics/Video
   
       
       
Shop
Search
 
 
 
 
 
Home   Articles   Pics/Video   Gear   Wake 101   Events   Community   Forums   Classifieds   Contests   Shop   Search
WAKE WORLD HOME
Email Password
Go Back   WakeWorld > Boats, Accessories & Tow Vehicles

Share 
Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old    Adam Van Dyke (lfadam)      Join Date: Nov 2008       09-15-2013, 11:32 AM Reply   
Just got this picture from our current president of VT Wakeboarding. Apparently they were getting a rider up to speed and heard a clunk and sure enough the driveshaft sheared off completely. Never seen this before. Seems like if it's just a new shaft the repair shouldn't be astronomical, but it may have ruined other parts. Specifically I am concerned that being an old boat (1990 Supra Sunsport) that the Stringers have finally rotted enough for the engine to come slightly out of alignment which caused the shaft to snap. Is that a possibility? If so, we are toast. Any ideas?



(Still have no idea how to post pictures on WW so here is a link to a twitpic)

https://twitter.com/VTwake/status/37...137409/photo/1
Old    "G" (grant_west)      Join Date: Jun 2005       09-15-2013, 12:06 PM Reply   
That snapped in a strange place. All the ones I have seen are broke down near the prop. I have no Idea what could have caused that.
My guess would be a flaw in the Orignal casting. I know The G's have had some shaft issues. And they have broke away near the prop for no apparent reason.
Old    Charlie Zulu (Pad1Tai)      Join Date: Jan 2013       09-15-2013, 6:31 PM Reply   
That your classic engine out of alignment.. The shaft actually snapped at the coupling and slid back.. When you get the new shaft.. make sure you align both axis's or it will do it again..
Old    vision (bobenglish)      Join Date: Mar 2008       09-15-2013, 7:23 PM Reply   
Quote:
Originally Posted by Pad1Tai View Post
That your classic engine out of alignment.. The shaft actually snapped at the coupling and slid back.. When you get the new shaft.. make sure you align both axis's or it will do it again..
+1
Old    Jim Shawley (nautiboy614)      Join Date: Dec 2010       09-16-2013, 8:59 AM Reply   
I had a shaft snap once, talked to Insurance company and manufacturer.....sometimes it does "just happen" my boat had 800 hours on it when it snapped. wouldn't rule out it being just that.
Old    Cory D (cadunkle)      Join Date: Jul 2009       09-16-2013, 12:22 PM Reply   
Either a flaw in the shaft that just took 23 years to fail, assuming original shaft, or a misalignment eventually resulting in a broken shaft. Typically shafts will break right at the prop or strut, from either defects, damage from striking something, damaged/imbalanced prop vibration, etc.

Check your stringers since they are wood and may be suspect. Try tightening the engine adn transmission mount bolts into the stringers. Don't crank on them, but they should snug up and hold tight. If they are loose or spin and won't tighten up you've got rotten stringers. Also knock on the stringers along the whole length with a screwdriver, wrench, or small hammer. They should sound solid and make a sharp report, if the sound is soft/dull/muffled then you've likely got rot going on in those areas.

If the lag bolts tighten up fine then just replace the shaft and align it. How long has he had the boat and how long since last engine alignment?

If they don't tighten up, plan on doing a stringer job this winter. Check supraboats.com/bbs for plenty of info on stringer replacement and restoration of these boats.
Old    Charlie Zulu (Pad1Tai)      Join Date: Jan 2013       09-16-2013, 12:42 PM Reply   
^^ agree...... Most guys with older boats with wooden stringers put a 2 inch by 4 inch steel 90 degree angle iron about 4 feet in length.. place it on top of the stinger then mount the engine and trans mount to it.... It's buys time till the big job..

Reply
Share 

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On



All times are GMT -7. The time now is 5:36 PM.

Home   Articles   Pics/Video   Gear   Wake 101   Events   Community   Forums   Classifieds   Contests   Shop   Search
Wake World Home

 

© 2012 eWake, Inc.    
Advertise    |    Contact    |    Terms of Use    |    Privacy Policy    |    Report Abuse    |    Conduct    |    About Us