Home   Articles   Pics/Video   Gear   Wake 101   Events   Community   Forums   Classifieds   Contests   Shop   Search
WakeWorld Home
Email Password
Go Back   WakeWorld > Boats, Accessories & Tow Vehicles

Thread Tools Display Modes
Old    Jeff Walker (surfdad)      Join Date: Sep 2004       02-14-2013, 8:57 PM Reply   
Hey folks, I am having some problem with our stereo. It was professionally installed by Liquid Trends about 2.5 years ago. Recently I had to replace the 24 month life batteries and since then the stereo turns itself on. The result has been drained batteries after about a week.

I know folks will be skeptical, so here are some pictures. The toggle on the dash is OFF. The ignition is off. It's a little hard to see, but the AMP is powered up, the face on the head unit is flashing on and off and there is a very slight buzz in the speakers.

Any idea what the problem could be? Is there anything I can chase down to test?
Attached Images
Old    Miguel (migs)      Join Date: Aug 2006       02-14-2013, 9:17 PM Reply   
Old    Wes Umland (Wesatfaith)      Join Date: Jan 2013       02-17-2013, 1:00 PM Reply   
I had the same problem with my x star. The bateries were dead that's why my sterio kept doing the same thing as yours. Hope that helps
Old     (Truekaotik)      Join Date: Jun 2012       02-18-2013, 1:31 PM Reply   
I have found that the MBquart head units fail in different ways... When it happens again, check the red wire on the back of the head unit to see if it has power. If It does not, it's prolly internal on the head unit, meaning a breach somewhere on the board from the constant. Just a guess..
Old    Brian (brianinpdx)      Join Date: Aug 2009       02-18-2013, 4:39 PM Reply   
Jeff - Give Dennis a call at LT. I think you got a head unit doing the freak dance. when amps turn on they are getting triggered. A couple possible causes for this, but if your head unit is flashing... I think the diagnosis starts at that point. If it doesnt get sorted out, hit me up and I'll assist.

Exile Audio
Old    Earmark Marine (david_e_m)      Join Date: Jul 2008       02-18-2013, 5:12 PM Reply   
Several theories have been presented here. Low voltage can confuse microprocessors and anything, while improbable, is possible. Also, water damage/deposits can cause a jumper between traces and a product to turn on unexpectedly.
A simple $10 voltmeter/multimeter will allow you to isolate without question in a few short minutes where the problem is originating.
Low voltage on the boat?
A trigger from the source unit when off?
A voltage present at the amplifier turn-on terminal?

Earmark Marine
Old    Baitkiller (baitkiller)      Join Date: Jan 2010       03-26-2015, 8:19 AM Reply   
Every boat should have a master disconnect. (AKA Perko)
I like a dead boat when I leave it. Only bilge pumps and stereo memory (yellow wire)) are allowed constant power by ABYC E-11 for a reason. What if it was a bad switch causing a ballast pump to run dry until it caught fire? A dead boat is safe boat.
Don't get me started with all the sloppy accessory wires and wing nuts on the battery posts I see every day.
Old    TigeMike (chpthril)      Join Date: Oct 2007       03-26-2015, 1:49 PM Reply   
I realize this 2 year old thread was revised in order to plug someones ebay store, but if the head-units yellow wire is battery direct, a short in the head-unit could still allow it to power up on its own and run the battery dead, just as the OP had back in 2/13. Or. a bad ignition switch put 12V on the head-unit IGN wire, bam, it turns on until the battery goes dead.
Old    Baitkiller (baitkiller)      Join Date: Jan 2010       03-26-2015, 3:46 PM Reply   
The head unit maybe but the amps would not power up even if triggered off the head.
Now I feel stupid for not looking at dates.
Old    TigeMike (chpthril)      Join Date: Oct 2007       03-26-2015, 5:00 PM Reply   
The head-unit wold trigger the amps as normal, but them actually turning on depends on how they are wired. Single battery boat or wired battery direct, and they would come on as normal. If wired through a main battery switch, then i agree, no they wont.


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

All times are GMT -7. The time now is 4:46 AM.

Home   Articles   Pics/Video   Gear   Wake 101   Events   Community   Forums   Classifieds   Contests   Shop   Search
Wake World Home


© 2012 eWake, Inc.    
Advertise    |    Contact    |    Terms of Use    |    Privacy Policy    |    Report Abuse    |    Conduct    |    About Us