Articles
   
       
       
Pics/Video
   
       
       
Shop
Search
 
 
 
 
 
Home   Articles   Pics/Video   Gear   Wake 101   Events   Community   Forums   Classifieds   Contests   Shop   Search
WAKE WORLD HOME
Email Password
Go Back   WakeWorld > Non-Wakeboarding Discussion

Share 
Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old    S Dub (sdub)      Join Date: Jan 2003       08-18-2010, 9:11 AM Reply   
I have got a question for all you mechanically minded and auto techs out there.

Recently I noticed a slight vibration upon accelleration of my 04 Chevy Avalanche with about 90K miles. It was slight at 25-30 mph, then quited down til around 65+ mph. It felt drive line to me. Mostly because when I took my foot off the gas pedal, the vibration went away.

Dealer replaced the U joints at a cost of $400. Problem went away but after about 100 miles it came back, exactly as before. Took it back to them and they fixed it free, saying one of the U joints was bad. Hmmmmm.

Well the car drove fine til I hit about 100mi. again, and the exact same problem occured. Took it back, this time asking to speak with the Svc Mgr. He assured me he would find the problem and stating very cocky like, " never had a vehicle we coulndt fix". Sounds good to me.

Well his final diagnosis was the drive line was fine, but I had cupped tires. And that was the cause. I could drive the vehicle all I wanted with the tires that way and would not damage the vehicle.

I gotta say, deep down it all sounded like a big hanny. I am not an expert or tech, but common sense was saying BS.

A couple weeks go by and I cant stand the vibration. So I take it to Dealer #2. Service tech jumps behind the wheel with me and we test drive it. I ask him if he feels what I am talking about and he says OH yea, it feels drive line.

Bottom line is, the drive shaft was bent. Need replacing and had them do the repair. Have put about 5K miles on it and it drives great.

The tech told me if I continued to drive it with the bent shaft, It could of cost me a lot more to fix because it would damaged bearings or seals or something in the trans and/or rear end.

My Q is, was the bent shaft wearing out the U joints? and Dealer 1 just messed up, or could the drive shaft been straight all along at dealer 1, but somehow was bent after the third time they tried to fix it. ??? Would like to know your thoughts cuz I am thinking of going to dealer 1 and asking for some sort of refund. ( pipe dream I know ).

Thanks
Old    Johnny Zero (dirtrider)      Join Date: Sep 2008       08-18-2010, 9:48 AM Reply   
It is unlikely that the first dealer bent the drive shaft. It was probably bent and causing extra stress on the U joints. Unfortunately
the first dealer misdiagnosed problem costing you extra cash. From my experience, since another dealer discovered the real problem
you will have a hard time getting any sort of refund out of the first dealer.
Old    Akadirtbikingdad (wakeboardingdad)      Join Date: Aug 2008       08-18-2010, 10:45 AM Reply   
Geez, something happened... I'm re-typing this "quick reply".

I doubt the shaft was bent when they were replacing the joints. The end of the shaft is in a vise and the other end is on the bench or ground. However, I wonder if someone bent the shaft by either it coming into contact with a lift or if someone placed a jack in the wrong location. I am thinking floor jack right now, unless you offroad your Avalanche and could have gotten hung up on a stump or rock.

I would probably be concerned about the wear that was caused due to the bend. The vibration was transmitted into the transmission and differential. At this point, I would guess there was some wear on the bushing in the rear of the transmission. If I noticed there was a leak around the output shaft of the transmission, where the drive shaft fits, I would not hesitate to replace the seal and bushing.

At least you found a good dealer through all of this!

Reply
Share 

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On



All times are GMT -7. The time now is 11:03 PM.

Home   Articles   Pics/Video   Gear   Wake 101   Events   Community   Forums   Classifieds   Contests   Shop   Search
Wake World Home

 

© 2012 eWake, Inc.    
Advertise    |    Contact    |    Terms of Use    |    Privacy Policy    |    Report Abuse    |    Conduct    |    About Us