Articles
   
       
       
Pics/Video
   
       
       
Shop
Search
 
 
 
 
 
Home   Articles   Pics/Video   Gear   Wake 101   Events   Community   Forums   Classifieds   Contests   Shop   Search
WAKE WORLD HOME
Email Password
Go Back   WakeWorld > Boats, Accessories & Tow Vehicles

Share 
Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old    Cameron Darlington (AwaKening)      Join Date: Jul 2013       07-17-2013, 5:44 PM Reply   
Just bought a boat with a new Black Scorpion 6.2 Liter motor. There is a hose at the front of the motor with a blue cap just dangling there. It looks like a quick connect for a hose that is to flush out the motor (not running I heard). Do I need to worry about it sucking air with no cap on there? The blue dangly thing won't attach to it, not sure what it's for. I had a volvo penta before and read in the manual that it could suck air and burn up the motor if the cap wasn't on tight.

I'll attach pics when I get home.

Last edited by AwaKening; 07-17-2013 at 5:48 PM.
Old    Baitkiller (baitkiller)      Join Date: Jan 2010       07-17-2013, 7:10 PM Reply   
No its a loaded ball fitting, it wont suck air and fry your impeller. Its for flushing after sea water use. Its a quick disconnect fitting.

Dont worry about it.
Old    210 SANTE (Paxdad)      Join Date: Jun 2013       07-18-2013, 5:13 AM Reply   
It is a Mercruiser part. The blue cap is intended to be pushed into the female fitting to catch foreign debris before it gets in the system. You can order the garden hose male end from a dealer. Part #22-857175. Baitkiller was the one who after weeks of my searching helped me identify that it was made my Mercruiser but was installed on my PCM. You can also use this flush in place of a Fake-a-Lake for warming up your engine prior to changing oil etc.
Old    Cameron Darlington (AwaKening)      Join Date: Jul 2013       07-18-2013, 12:40 PM Reply   
I was under the impression you couldn't run your engine using that hose because it would burn up your impeller.. I just bought a fake-a-lake to attach underneath. Did I just waste my money?
Old    210 SANTE (Paxdad)      Join Date: Jun 2013       07-19-2013, 5:29 AM Reply   
As long as you can verify that you have water through the separator/ filter then you can run the engine with the flush attached. My flush kit is installed right after the pick up and is T into the line going to the separator.
Old    210 SANTE (Paxdad)      Join Date: Jun 2013       07-19-2013, 6:04 AM Reply   
Correction.... My T fitting is after the separator/ filter on the main hose from the pick up on the bottom of the boat.

I would not say that you wasted your money on the Fake-A-Lake as I paid $50 for the garden hose fitting that is used to connect to the flush connection on the boat.

Last edited by Paxdad; 07-19-2013 at 6:10 AM.

Reply
Share 

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On



All times are GMT -7. The time now is 11:46 PM.

Home   Articles   Pics/Video   Gear   Wake 101   Events   Community   Forums   Classifieds   Contests   Shop   Search
Wake World Home

 

© 2012 eWake, Inc.    
Advertise    |    Contact    |    Terms of Use    |    Privacy Policy    |    Report Abuse    |    Conduct    |    About Us