Articles
   
       
       
Pics/Video
   
       
       
Shop
Search
 
 
 
 
 
Home   Articles   Pics/Video   Gear   Wake 101   Events   Community   Forums   Classifieds   Contests   Shop   Search
WAKE WORLD HOME
Email Password
Go Back   WakeWorld > >> Boats, Accessories & Tow Vehicles Archive > Archive through June 28, 2009

Share 
Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old    Dave (millerda31)      Join Date: Dec 2004       06-24-2009, 12:15 PM Reply   
Greetings all,

I have an 07 MB B52V23 and I have a problem with the drivers side ballast.

The pump spins and the impeller is fine but the tank isn't filling with water. Today I removed both check valves and they are operating properly. I also was able to blow through the hoses and found no obstructions. I am really out of ideas.

I did find one small hole in the hose that runs from the pump to the tank. I removed the hose and plugged one end. Blowing through the other end I was able to feel air escaping from the hole. Would this small hole be enough to cause the tank not to fill by allowing air into the line?

I did cut the hose back past the hole and reinstalled it but I wont be able to get it in the water until next weekend.

Any other thoughts?

Upload
Old    Spencer (spencerwm)      Join Date: Feb 2009       06-24-2009, 12:52 PM Reply   
Take the fill/drain hose off and turn the pump on. Do you get water shooting out of the pump. Might be an obstruction in the intake.

Next, hit the fill button and place your finger over the empty thru-hull fitting. If the system is sucking air into the drain hole you should replace the check valve. I came across an MB that had a similar issue. Changed the impeller, pulled the check valves and they all seemed to work. The system put more strain on the check valve and it was failing.

Also try taking the hose off of your passenger side pump and extending it to see if that pump will fill and drain your drives side ballast tank.

I guess just try to eliminate everything. Good luck!

Specner@wakemakers.com
Old    Dave (millerda31)      Join Date: Dec 2004       06-24-2009, 1:24 PM Reply   
Thanks Spencer,

I was able to blow through the hose that runs to the intake on the bottom of the boat without obstruction so I know it isn't that.

The through hull fitting for emptying is sucking a bit of air so I guess I'll change out the check valves.

Can't get the boat in the water til this weekend so I can't try pulling the hose off the pump to see if it is shooting water out.

I did pull all the check valves and blew through them. The ones from the problem side seem identical to the ones from the working side.

How long can I run the pump dry before damaging the impeller or burning up the pump?

Thanks for your suggestions.

(Message edited by Millerda31 on June 24, 2009)

Reply
Share 

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On



All times are GMT -7. The time now is 5:06 AM.

Home   Articles   Pics/Video   Gear   Wake 101   Events   Community   Forums   Classifieds   Contests   Shop   Search
Wake World Home

 

© 2012 eWake, Inc.    
Advertise    |    Contact    |    Terms of Use    |    Privacy Policy    |    Report Abuse    |    Conduct    |    About Us