Articles
   
       
       
Pics/Video
   
       
       
Shop
Search
 
 
 
 
 
Home   Articles   Pics/Video   Gear   Wake 101   Events   Community   Forums   Classifieds   Contests   Shop   Search
WAKE WORLD HOME
Email Password
Go Back   WakeWorld > >> Boats, Accessories & Tow Vehicles Archive > Archive through June 17, 2007

Share 
Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old    JFree (calcio)      Join Date: Aug 2006       06-12-2007, 7:37 AM Reply   
My brother in law has killed two subs (L7 10" and Diamond 12") now with his new amp (Kicker 750.1 i think). Not sure if it is to much power, faulty subs, or there is something wrong with the amp.
I think the VC on the L7 melted. The sub no longer moves.
The Diamond put off a lot of smoke then had no sound.
What do you think may be the cause for this???
Old    kevin mcginty (kmcginty)      Join Date: Sep 2005       06-12-2007, 7:43 AM Reply   
Where did he set the gain on the amp?
Old    tony burks (tonality)      Join Date: Mar 2005       06-12-2007, 7:46 AM Reply   
Sounds like he had the gain too high...or was just overdriving the sub. I show that L7 to only take 600watts peak, and he's probably driving the gain a bit, turning up the HU, and either clipping or overdriving. Gotta match your power to your drivers.
Send him this, or just read it and show him how and he'll think you're an audio god...but he'll bug you about it forever if you do. ;)

http://mobile.jlaudio.com/support_pages.php?page_id=143

(Message edited by tonality on June 12, 2007)
Old    JFree (calcio)      Join Date: Aug 2006       06-12-2007, 7:47 AM Reply   
I think he set it at 40%-50% of max.
Old    tony burks (tonality)      Join Date: Mar 2005       06-12-2007, 7:49 AM Reply   
sounds way too high, 750 watt amp set to 50% gain on a 600watt MAX sub...kaboom.
Old    JFree (calcio)      Join Date: Aug 2006       06-12-2007, 7:53 AM Reply   
I guess that is why the L7 melted...haha
Old    Javony (javony)      Join Date: Oct 2006       06-12-2007, 8:32 AM Reply   
10in L7's are rated at 600 RMS and 1200 peak. Every 750.1 that I've seen has a true wattage rating right around 900 on the certificate. He probably does have the gain turned up too much
Old    tony burks (tonality)      Join Date: Mar 2005       06-12-2007, 9:38 AM Reply   
Ah, my mistake...600 peak per VC, good catch Javony.

Reply
Share 

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On



All times are GMT -7. The time now is 2:04 AM.

Home   Articles   Pics/Video   Gear   Wake 101   Events   Community   Forums   Classifieds   Contests   Shop   Search
Wake World Home

 

© 2012 eWake, Inc.    
Advertise    |    Contact    |    Terms of Use    |    Privacy Policy    |    Report Abuse    |    Conduct    |    About Us