Articles
   
       
       
Pics/Video
   
       
       
Shop
Search
 
 
 
 
 
Home   Articles   Pics/Video   Gear   Wake 101   Events   Community   Forums   Classifieds   Contests   Shop   Search
WAKE WORLD HOME
Email Password
Go Back   WakeWorld > >> Boats, Accessories & Tow Vehicles Archive > Archive through August 27, 2006

Share 
Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old    Dr. Chris Trimner (wakepunk16)      Join Date: May 2005       07-30-2006, 5:12 PM Reply   
so i went out with my moomba LSV all day yesterday and it was fine then we took off and went to a different lake to finish the night riding.. it was a shallow boat landing and we had to push out over a sand bar, well we drove around a while and noticed nothing but when i went to ride i noticed white smoke out of the exaust and we overheated very quicly, we shut it down and let it cool down then just putted back to the landing. when i took the boat out to the lake today the same thing happened. i was crusing at about 25mph and it quickly overheated and almost seemed to bog down, like i lost RPM's, i shut it down quick and once agian putted to the landing..

i was wondering if this could be a intake problem and if so what would be the best way to flush out your intake..
Old    Deepcove (deepcove)      Join Date: Mar 2004       07-30-2006, 5:43 PM Reply   
I think your first step is to check your impeller, do you know when it was last replaced?
Old    Tanner Russell (tanner)      Join Date: Oct 2005       07-30-2006, 6:58 PM Reply   
Like deepcove said... check the impeller.

As for the bogging down, not sure which engine you have, but most the "newer" engine's have a safety feature which drop your motor down to a couple of cylinders allowing you get home, but at slow speed. In theory, protecting your motor from further damage. Personally I still wouldn't run it if it were that bad.
Old    Aaron Ware (99_slaunch)      Join Date: Oct 2005       07-30-2006, 8:43 PM Reply   
As said check impeller.

Remove raw water intake hose from raw water pump and make sure it's not clogged.

Remove both exhaust tubes and make sure they are not blistered on the inside.

Drain oil and look for water to make sure you did not pop a head gasket.

Those are the first things I would check.
Old    Todd (snyper1d)      Join Date: Mar 2005       07-30-2006, 9:01 PM Reply   
Also check the trans cooler to make sure there is no small gravel or debris clogging the honeycomb element that can cause restriction. More than likely you did not damage the engine, but your impeller is probably toast. After an overheat, it is a good idea to check your complete cooling system to make sure there is no blockage from the bottom of the boat, all the way to the engine circulating water pump.
Old    Todd (snyper1d)      Join Date: Mar 2005       07-30-2006, 9:02 PM Reply   
You probably do not need to drain the oil, but pull the dipstick and inspect level and color of oil. A milky color will indicate water, as well as a rise in level
Old    Aaron Ware (99_slaunch)      Join Date: Oct 2005       07-30-2006, 9:16 PM Reply   
If you're motor got HOT change the oil it's cheap. The same thing happened to me and I had two poped head gaskets,blistered exhaust tubes and bad impeller. When I checked the dipstick there was no indication of water. I changed the oil because it got hot and that's when I found the water in the oil.
Old    Todd (snyper1d)      Join Date: Mar 2005       07-30-2006, 9:29 PM Reply   
Either way, it does not take long to find out there is water in the oil....
Old    Dr. Chris Trimner (wakepunk16)      Join Date: May 2005       07-31-2006, 3:25 PM Reply   
i checked the water intake hose and it was all clear, i however do not know how to check the impeller i feel that could be the problem...

i also removed the water hose going out to the engine and tried to blow the water that was in the hose through and it didn't move, so is that possible that there is a jam there or would water only be alowed through there when running?...
Old    Todd (snyper1d)      Join Date: Mar 2005       07-31-2006, 8:04 PM Reply   
Look in your owners manual, it should have a good description of an impeller check/change procedure under the cooling system section.
Old    Dr. Chris Trimner (wakepunk16)      Join Date: May 2005       07-31-2006, 8:04 PM Reply   
my water hose running from the intake under the boat goes into the stern drive area and a caseing that doesn't look like you can open.. there is also a water hose running out the other side of that to the engine.. i don't know if that helps at all. i took some pics but am not able to upload them right now ill keep trying..
Old    Todd (snyper1d)      Join Date: Mar 2005       07-31-2006, 8:11 PM Reply   
Follow the hose from the bottom of the boat to the housing where there is two water hoses coming out the same side, not the trans cooler, which will have 2 waterhoses and 2 transmission lines coming from it.
Old    George Aslinger (mobv)      Join Date: Jun 2002       07-31-2006, 8:17 PM Reply   
Chris - The raw water intake goes from the lake to the v-drive (caseing) to the transmission cooler (common area for plugging) to the raw water pump (impeller) casing. You can disconnect the hoses at multiple locations to check for blockages and run water through the system with a garden hose.

The impeller is located on the back of the engine running off of the engine circulation pump (where the fan would be on a car) there are 4 small screws/bolts that you remove to access the impeller. You will have to lay on top of the engine to reach around the exhaust/muffler. There have been several good how-to postings with pictures on this in the past you might find with a search.
Old    vessel_assist            07-31-2006, 8:48 PM Reply   
it could be worse...
Upload
Old    Rod McInnis (rodmcinnis)      Join Date: Sep 2002       08-01-2006, 11:01 AM Reply   
Chris:

Like everyone else has said, you should check the impeller before you get too carried away. Better yet, change the impeller. The parts (the impeller and a gasket) should cost about $20 and it is the same amount of work to inspect as it is to replace.

The water pump should be easy to find. It will be to the front of the engine (which is to the back of the boat on a V drive). It has a belt on it and two large hoses. You shouldn't need to remove the pump, you should be able to remove the plate at the back of the pump.

You may need to disassemble the back compartments to get access, and then you may still need to be a contortionist to get down to the pump (it will be towards the bottom). The plate will probably be held on with four to six small screws. Take the plate off then reach in with a pair of needle nose pliers and pull the impeller out.

If the old impeller looks just like the new impeller then that wasn't the problem, look for an obstruction.

If the old impeller is missing a bit then you probably found the problem. To get the new impeller in you will need to give it a twist as you push it in. Be sure to twist it the direction it will want to turn. You may need to watch the pulley as someone "bumps" the starter a bit.

Reply
Share 

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On



All times are GMT -7. The time now is 3:32 PM.

Home   Articles   Pics/Video   Gear   Wake 101   Events   Community   Forums   Classifieds   Contests   Shop   Search
Wake World Home

 

© 2012 eWake, Inc.    
Advertise    |    Contact    |    Terms of Use    |    Privacy Policy    |    Report Abuse    |    Conduct    |    About Us