Articles
   
       
       
Pics/Video
   
       
       
Shop
Search
 
 
 
 
 
Home   Articles   Pics/Video   Gear   Wake 101   Events   Community   Forums   Classifieds   Contests   Shop   Search
WAKE WORLD HOME
Email Password
Go Back   WakeWorld > >> Boats, Accessories & Tow Vehicles Archive > Archive through March 15, 2005

Share 
Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old    Jay (jayc)      Join Date: Sep 2002       03-10-2005, 5:59 AM Reply   
Picked up some cheap faria guages off ebay for my boat. But as with any cheap deals there is a lack of documents with them.

Anyhow i can sort the tachometer and fuel/oil/temp/volts easy enough but the speedo is the electronic type not the usual pitot type.

The speedo I have isn't listed on the faria webite but on its rear it only has Batt, ground and signal connections so thats easy enough.

The speed transducer that came with it is an airmar ST650 which has both speed and temp sensors. Again I can't find reference for this on the airmar website but it has two wired plugs. One with two wires (I guess they are the temp sensor) and one with 3 wires (red, green and a bare/shield).

Now I assume the on the sensor the red is wired to ignition fed live (+12V) the bare is a ground/shield wire and the green is the sensor which goes to the guage.

Sound right? Seems good to be but wanted to check.

Also I have a combined digital speed, depth and temp guage already fitted in the boat but only wired for depth. I intend to wire the new airmar sensor to the temp terminals on this. Can't see any issues here as I guess its just a thermistor.
I aslo wanted to know if I can then run an extra leed off the speed sensor to go on my speed/temp/depth guage. I would then have 2 guages working off the one sensor. Is this going to cause any issues?

I won't be getting the boat near the water for at least a month as its frickin freezing here in the UK but I will be starting some work on it soon enough.

Thanks

JC
Old    Bruce Banner (breadbutta)      Join Date: Dec 2003       03-10-2005, 4:12 PM Reply   
Did you check the Faria web site?
Try here:
http://www.faria-instruments.com/index-new.html
Click on downloads, a wiring diagram may be there.
Hope this help.
Old    Bruce Banner (breadbutta)      Join Date: Dec 2003       03-10-2005, 4:17 PM Reply   
It sounds like your assumption on the wiring is correct according to the document ISO105H.PDF on the Faria site.
Old    Jay (jayc)      Join Date: Sep 2002       03-11-2005, 2:01 AM Reply   
I looked at that pdf and the guage is similar to mine but not excactly the same.

I have also now looked at the documentation that came with my speed/temp/depth guage and that has a +5V output for the speed sensor and not +12V as I was going to use.

I think I'll see if I get a signal at +5V first.

Old    eggie            03-12-2005, 10:30 AM Reply   
Watch out for counterfeit Faria gauges according to an article in Trailer Boat Magazine(March 2005, page 17)....

Reply
Share 

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On



All times are GMT -7. The time now is 11:33 AM.

Home   Articles   Pics/Video   Gear   Wake 101   Events   Community   Forums   Classifieds   Contests   Shop   Search
Wake World Home

 

© 2012 eWake, Inc.    
Advertise    |    Contact    |    Terms of Use    |    Privacy Policy    |    Report Abuse    |    Conduct    |    About Us