Articles
   
       
       
Pics/Video
   
       
       
Shop
Search
 
 
 
 
 
Home   Articles   Pics/Video   Gear   Wake 101   Events   Community   Forums   Classifieds   Contests   Shop   Search
WAKE WORLD HOME
Email Password
Go Back   WakeWorld > >> Boats, Accessories & Tow Vehicles Archive > Archive through July 08, 2003

Share 
Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old    Mike H. (utmba95)      Join Date: Apr 2002       06-03-2003, 8:05 AM Reply   
Does anybody have a Malibu VLX with a working perfect pass? I have two friends with 2002 VLX's and neither one will hold a steady speed in speed mode. The local Malibu dealer has completely given up trying to get perfect pass to work on these boats.

I've checked for interference in the throttle cable and seems fine. I don't see any reason why these boats wouldn't act just like any other with perfect pass, but I'd like to know that somebody has a working perfect pass on a VLX.
Old    Allen Oblak (aoblak)      Join Date: Jan 2002       06-03-2003, 8:28 AM Reply   
On my 02 the perfect pass was holding a speed great, the only problem that I had was having to readjust the nob sometimes
Old    Paul (paulsmith)      Join Date: Mar 2002       06-03-2003, 8:45 AM Reply   
Okay, now I'm convinced that this is a PP problem across the board. I have a friend with an '03 SANTE that we have painstakingly tried to get the PP to work in speed mode and just can't get it. We threw up our hands and just use RPM mode, which is inconvenience for pulling out of the hole.

I've read about the problem with X2s as well and now VLXs. What a shame.
Old    GD (greatdane)      Join Date: Feb 2001       06-03-2003, 8:51 AM Reply   
I had PP added to my 00 VLX last year.
Its holds speed to +/- 0.2 mph all the time.

I have had trouble with the display unit, but never speed control. At times, the display drops out, but the boat continues to hold speed.

Andre, RPM is unacceptable. Get that thing fixed.
Old    Paul (paulsmith)      Join Date: Mar 2002       06-03-2003, 8:53 AM Reply   
Its not my boat, Dane. Dane, would you mind checking what your KDW and NN settings are and posting them here?
Old    Mike H. (utmba95)      Join Date: Apr 2002       06-03-2003, 8:55 AM Reply   
I agree RPM is unacceptable, and that's what my Malibu friends are using. It's a pain in the ass. Speed mode works great on my '02 Launch, and I don't see why it wouldn't work on their boats.

Dane (or anybody else with a working VLX pp), can you check where exactly your paddle wheel is located?
Old    Mike H. (utmba95)      Join Date: Apr 2002       06-03-2003, 8:56 AM Reply   
Also, they use the wedge and MLS plus another 500lb sac in the bow.
Old    GD (greatdane)      Join Date: Feb 2001       06-03-2003, 9:04 AM Reply   
Paul, I should have said, "tell Aki to get that thing fixed"!

I will check the unit for KDW and NN this weekend.
They should be defaults because I have never changed them.

I run with 350 left-rear, 350 right-rear, 400 mls, 500 in bow plus 400 lbs of lead spread out and no wedge.

Here are pictures of the paddle wheel install.

topside

botside
Old    Someone Else (deltahoosier)      Join Date: Jun 2002       06-03-2003, 1:07 PM Reply   
Mine works great. I use the wedge, stock ballast in the back and front plus weight in back and front.
Old    Trace (trace)      Join Date: Feb 2002       06-03-2003, 1:14 PM Reply   
a couple recent threads covering similar issues:
http://www.wakeworld.com/MB/Discus/messages/3183/68118.html?1054135167

i have similar problems and really haven't gotten a chance to mess with mine that much in the last month, so i don't have much in the way of results to share.
Old    Scott Yvarra (scott44)      Join Date: Jun 2002       06-03-2003, 3:33 PM Reply   
I have a 2002 VLX KDW 90 NN 160. About 1700lbs of ballast.
Old    CAwakesk8r (hatepwcs)      Join Date: Mar 2002       06-03-2003, 4:03 PM Reply   
Mine worked pefectly for 88 hrs. on my 2002 V210 until this last weekend. The servo motor seized. It took a pair of channel locks to move the knob.
Old    Alan (tigeal)      Join Date: Jul 2002       06-03-2003, 10:05 PM Reply   
Mine works fine, 02 VLX. Have only used it in mph mode though.
Old    steveaz            06-03-2003, 11:19 PM Reply   
No problems here with stock settings and 2K plus wedge.

Of the other 2 2002 VLX's one has had the brain replaced due to a catastrophic failure (warranty) and neither one has had problems using speed mode.
Old    hockeyruss            06-04-2003, 6:21 AM Reply   
Call Perfect pass, there is a simple servo test you can access from the display unit, also there are a couple of different adjustments you can make. I have had 2 VLX's (01 and 02) and both perfect passes worked perfectly. I have seen 1 02 LSV that had some problems holding speed (surging 1-2 mph). It turned out that the cable that went through the engine compartment was binding on the carbon fiber plate under the spark arrester on the engine in the Gen II Monsoons. If you see an 03 Monsoon 335 you will notice they rerouted the cable and it does not have the 90 degree bend that the Generation II or Monsoon 325hp engines had. Hope this helps.
Perfect Pass 902-468-2150 or email techsupport@perfectpass.com
Old    str8jkt            06-04-2003, 10:32 AM Reply   
Mine doesn't work well at all, I think I am going to remove it. I wish it worked and felt with enough problems Malibu would be forced to find a solution to what seems to be a somewhat common problem on a OEM system. I don't have a good feeling about them getting it sorted out though. You would not even consider Perfect Pass if you went for a ride in my boat right now. (2001 Malibu 25LSV) Slight turn one way it speeds up, the other way it slows down. It is better since I angled the paddle wheel more towards the center of the boat, but far from usable.
Old    Steve M. (stevem)      Join Date: May 2002       06-05-2003, 1:33 PM Reply   
I had an '02 VLX and had problems with my factory installed PerfectPass setup the first time I tried to use it. I worked directly with PerfectPass (techsupport@perfectpass.com) and they were able to diagnose the problem and resolve it by replacing the Master Module which is the little black box under the driver-side dash. Here were the symptoms I had:

1. Using RPM mode it works flawlessly. The preset RPM setting is held almost perfectly - probably a small 25-50 RPM variance pulling under full load (ballast full and rider)

2. The SPEED mode seems to get better as I go faster. Set at 20 MPH, it runs in the range of 14-24.5 MPH with very great surges and drop-offs. At 25 MPH the range is 23-27.5 MPH, but does not surge or fall off like it does at 20. At 30 Mph the range is 29-31.5. At 35 MPH it runs 34-36 MPH.

3. The servo cable was binding, but not on the plastic engine covers (which is a common problem with the VLX). It was pressed and somewhat bent against the fuel injection rail. I moved the the unit enough to allow the cable free access, but it did not seem to make a difference in RPM or MPH mode.

4. I adjusted the KDM setting to extremes on both ends and some settings in between. In both RPM and MPH mode it seem to make hardly any difference.

5. The PerfectPass system was factory installed. I know some issues have been reported with the PerfectPass speed sensor or water wheel flow being disrupted by a water intake or water temp sensor, but that is not the case on my boat. The speed/water wheel is off to the side and there is nothing in front of it to disrupt the flow of water passing the wheel. I climb under the boat and spun it and it does spin freely.


Anyway, the guys at PerfectPass are great to work with and are experts in diagnosing issues. I would highly recommend contacting them directly if your dealer canít resolve the issue quickly.
Old    rhys            06-05-2003, 7:26 PM Reply   
I have a VLX and my perfect pass crapped out too. But i sometimes run my boat in teh ocean so that could have screwed it up
Old    Phil (phil_deez)      Join Date: Jan 2003       06-06-2003, 6:14 AM Reply   
I have a '02 VLX and haven't had any problems with perfect pass. I have only used it in the MPH setting. That's with stock ballast, fat sack in the front and side sacks in the rear.

Question: Any of you Malibu owners have problems with your gas gauge? Mine never reads full when the tank is completely full. Sometimes it will stop at a 1/4 of tank, and other times it will be on empty but still have at least a 1/4 tank of gas left.
Old    hockeyruss            06-06-2003, 6:35 AM Reply   
Phil, I have no problems with my 02 VLX gas gauge, in fact it is better b/c of the baffles than my 01 VLX gauge. You should probably get it replaced before your 1 year bumper to bumper is up.
Old    Phil (phil_deez)      Join Date: Jan 2003       06-06-2003, 6:52 AM Reply   
Yeah, I better call today and make an appointment. Thanks!
Old    Bennett (wakehype)      Join Date: Dec 2002       06-08-2003, 2:50 PM Reply   
I ran PP on my '03 VLX last night and it seemd on straitpulls it kept speed GREAT withint .2mph of what it was set to, but on turns and such, it slowed down, but speed back up to speed...

This isnt normal, is it?
Old    hockeyruss            06-09-2003, 10:37 AM Reply   
Yes that is normal as the paddle wheel is not on the center line of the boat, so it will either speed up a bit or slow down a bit depending on which way you turn.
Old    str8jkt            06-09-2003, 3:17 PM Reply   
I can deal with a little speed change on corners but we are talking 3-5 mph when turning the steering wheel from say 12 o clock position to either 10 or 2 o clock position. 3-5 mph in either direction = 6-10mph total variation on slight turns of when the rider pulls hard. Not even close to perfect. I'm waiting to make sure they don't come up with a fix before I remove it. It's not worth having as is.
Old    hockeyruss            06-09-2003, 9:05 PM Reply   
It should not change speed unless you are doing a 180 degree turn, just a course correction should not effect it, something is wrong. Call tech support and get it corrected.
Old    Bennett (wakehype)      Join Date: Dec 2002       06-09-2003, 10:13 PM Reply   
Mine seems to loose speed when I carve outside the wake..... Should I get it looked at?
Old    str8jkt            06-09-2003, 10:41 PM Reply   
I have called PP and Malibu many times, and they know about this. PP says its a "Malibu thing" that only affects certain models, well, I guess mine is one of those. Seems odd as PP is a factory option for 03 Malibu. I thought someone would have checked this out before making it available. I still hope they figure out how to make it work, but I am not getting much reassurance from Malibu or PP.
Old    Bennett (wakehype)      Join Date: Dec 2002       06-09-2003, 10:45 PM Reply   
Yea... I mean, its great for pulling but if its not going to keep speed who needs perfect pass the driver could make thoes adjustments.... Who knows.
Old    hockeyruss            06-10-2003, 5:50 AM Reply   
3D, Perfect Pass has been a factory Malibu item for many years, I am suprized to see how many people are having problems. Out of the 15 Wakesetters I have delt with, I have only seen 1 that had problems, and as I stated earlier in this thread it was the carbon fiber plate under the spark arrester binding the cable. The first thing to check is the servo test, to make sure nothing is binding. This would not be the case for an 03, cause they rerouted the cable and took the 180 degree bend out of it.
Old    str8jkt            06-10-2003, 8:10 AM Reply   
WakeNup, it works OK in rpm mode so I think the setup is OK, and PP is aware of the issues with paddle wheel. My boat is a 25LSV and most other complaints I have heard have been the 23LSV, I thought it worked on VLX but maybe not. I guess it doesn't matter if it doesn't work on 1 in a 100 if you have that one. I'm just going to wait and see if they resolve this before I take it out. I call every couple weeks and check on it. RPM mode works OK but not Perfect, and not good enough to leave it in there.
Old    CAwakesk8r (hatepwcs)      Join Date: Mar 2002       06-10-2003, 12:42 PM Reply   
Got my new servo motor this am as promised by PP. Greatest invention since the twin tip and high backs IMO.

Reply
Share 

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On



All times are GMT -7. The time now is 11:14 PM.

Home   Articles   Pics/Video   Gear   Wake 101   Events   Community   Forums   Classifieds   Contests   Shop   Search
Wake World Home

 

© 2012 eWake, Inc.    
Advertise    |    Contact    |    Terms of Use    |    Privacy Policy    |    Report Abuse    |    Conduct    |    About Us