Articles
   
       
       
Pics/Video
   
       
       
Shop
Search
 
 
 
 
 
Home   Articles   Pics/Video   Gear   Wake 101   Events   Community   Forums   Classifieds   Contests   Shop   Search
WAKE WORLD HOME
Email Password
Go Back   WakeWorld > Boats, Accessories & Tow Vehicles

Share 
Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old    Jeff Harter (jmanst15)      Join Date: Jun 2010       08-23-2012, 11:21 AM Reply   
So when the main volume is low, the pro 60 on the right is making a white noise, buzzing sound. It totally clears up after the volume is turned up to higher volumes. Is this fixable?

Setup:
Pro 60's powered by 250w each
Alpine hu
Clarion EQ
Stock inboats

Last edited by jmanst15; 08-23-2012 at 11:24 AM. Reason: mistyped number
Old    Kevin Skonnord (kskonn)      Join Date: Mar 2011       08-23-2012, 12:27 PM Reply   
what amp is powering the PR-60's?

Sounds like it could be under powered, they tend to crackle when underpowered at low volume. Could also simply be interference in the speaker line, bad shielding etc...
Old    Earmark Marine (david_e_m)      Join Date: Jul 2008       08-23-2012, 1:22 PM Reply   
If the speaker had an intermittent connection, for example in the connection between the solid voice coil wire and the stranded tinsel lead, then the speaker could radiply turn on and off twice with each cycle. However, you may not hear this as a rapid on/off but could perceive this as noise just like you can't see a light bulb alternating without a strobe. And, it's possible that either the condition or the degree of audibility could change with amplitude. It might explain a slight buzz but it wouldn't explain white noise. So, this may be an issue upstream in the signal path.
Reverse the left and right speakers at the amplifier terminal. If it shifts to the opposite side then it's in the electronics. Next, use the same approach with the amplifier input RCAs. Keep moving backwards until you have isolated the true cause.

David
Earmark Marine
Old    Jeff Harter (jmanst15)      Join Date: Jun 2010       09-02-2012, 3:20 PM Reply   
thanks for the input guys. I guess its not a white noise type sound but its definitely a buzzing. The speakers also pop or make a funny noise when turning the boat on after the stereo has been playing with the engine off. Is this due to having just 1 battery and everything being connected to that?
Old    Chris (centurion88)      Join Date: Mar 2012       09-04-2012, 11:15 PM Reply   
Sounds like your speakers are clipping, that one batteries isn't enough to power everything, your amps are trying to pull the power but it's just not there.
Old    Jeff Harter (jmanst15)      Join Date: Jun 2010       06-24-2013, 4:41 PM Reply   
So I have figured out that the noise is not just occuring at low volume but also at higher volumes. It is tougher to hear the buzzing/crackling because the rest of the system is loud. It sounds almost like a blown speaker?? Could it be?

Also, could the fact that I only have one battery cause this? Seems logical that it could not be enough power. Please help again great folks of WW.

Jeff
Old    Earmark Marine (david_e_m)      Join Date: Jul 2008       06-24-2013, 6:04 PM Reply   
A blown speaker from either a mechanical or electrical failure would normally sound progressively worse as you increase the volume. And a blown speaker would generally make foriegn noises in time with the demands of the program material. If the noise is random then you have to look closer at the electronics.

Reply
Share 

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On



All times are GMT -7. The time now is 8:58 PM.

Home   Articles   Pics/Video   Gear   Wake 101   Events   Community   Forums   Classifieds   Contests   Shop   Search
Wake World Home

 

© 2012 eWake, Inc.    
Advertise    |    Contact    |    Terms of Use    |    Privacy Policy    |    Report Abuse    |    Conduct    |    About Us