Articles
   
       
       
Pics/Video
   
       
       
Shop
Search
 
 
 
 
 
Home   Articles   Pics/Video   Gear   Wake 101   Events   Community   Forums   Classifieds   Contests   Shop   Search
WAKE WORLD HOME
Email Password
Go Back   WakeWorld > Boats, Accessories & Tow Vehicles

Share 
Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old    Michael ImObersteg (Michael)      Join Date: Mar 2010       08-09-2012, 1:24 PM Reply   
So I have an 07 malibu VLX, and all the fluids have been changed and plugs have been changed also. when the boat is in idle it runs perfect and smooth, then I put it in gear and the boat runs super rough and the drive vibrates like I have a bent prop, add a little rpms and the problem goes away. Any suggestions?
Old    Diggs (pdxWAKE) (tyler97217)      Join Date: Aug 2004       08-09-2012, 1:26 PM Reply   
I want to say I can remember similar symptoms from a distributor cap.... Bout time to replace that? I am no mechanic though
Old    Michael ImObersteg (Michael)      Join Date: Mar 2010       08-09-2012, 1:28 PM Reply   
Yeah that was my last thing. I just wanted to make sure before I went and dumped cash for nothing.
Old    Tom (boardjnky4)      Join Date: Dec 2011       08-09-2012, 1:30 PM Reply   
well, it's never a bad idea to replace the rotor and cap. it's pretty cheap, and good to know that it's done and in good shape. it's a basic tune-up item.
Old    Kevin Skonnord (kskonn)      Join Date: Mar 2011       08-09-2012, 4:54 PM Reply   
I have seen this once when a coupler was getting worn out on the drive shaft. I am not a mechanic but my boat did exactly what you were describing and that was the cause. Cheap fix.
Old    Derek Huber (yjwrangler95)      Join Date: Oct 2011       08-09-2012, 4:56 PM Reply   
check your rpms at idle in and out of gear.
Old    Michael ImObersteg (Michael)      Join Date: Mar 2010       08-09-2012, 10:52 PM Reply   
Ok great I will try the cap first. Were would the coupler be located?
Old    Tallredrider (talltigeguy)      Join Date: Sep 2003       08-10-2012, 2:46 PM Reply   
I am not a genius with boats by any means...

But I think it should be pretty easy to tell the difference in a vibration that occurs from an engine that is running rough and if it might be from the drivetrain.

I would pop the engine hatch and watch and listen to the engine while it does this vibration. I suspect that you can tell if the vibration is resonating through the drive train into the boat, or from the engine into the boat.

It is not unusual to have a very small bend in the prop that only oscillates at certain prop RPM's. Could have even hit a small to medium sized fish to get a prop off balance.

Last edited by talltigeguy; 08-10-2012 at 2:48 PM.
Old    Johnny (johnny_defacto)      Join Date: Sep 2006       08-10-2012, 2:50 PM Reply   
x2 and next time on the water, rev your engine at all engine speeds with the tranny disengaged and see if you can recreate the vibration with engine only. If not, then start checking the drive train and prop/prop shaft
Old    J. Bob (joebob)      Join Date: Jan 2011       08-10-2012, 11:21 PM Reply   
Damn right Diggs aint no mechanic. Arn't you the guy swith the H1? Sounds like you need a high speed balance of the prop. Take it to the shop guy.
Old    Michael ImObersteg (Michael)      Join Date: Mar 2010       08-13-2012, 9:41 AM Reply   
Its the drive train. I'm not going to say its the prop because this only happens when I put the boat in gear. When I add RPMs it goes away. the prop packing has been leaking lately, could that be the cause?
Old    Jay Wedsted (jbird)      Join Date: Jun 2011       08-13-2012, 9:53 AM Reply   
I would doubt a leaking shaft seal would cause vibes...A bent prop or shaft alignment issues could be like a tire out of balance...You only feel it at different rpm's! Sure it's not an idle problem...IAC valve or TPS?
Old    Michael ImObersteg (Michael)      Join Date: Mar 2010       08-13-2012, 10:30 AM Reply   
I just made an appointment at my local mechanic, it seams like this fix is beyond me.lol
Old    Shawn (shawnmdarnell)      Join Date: Feb 2003       08-16-2012, 3:40 PM Reply   
Any updates yet, I am having the same issue. My shaft is leaking pretty good too and thought that might be the problem.
Old    Michael ImObersteg (Michael)      Join Date: Mar 2010       08-20-2012, 3:48 PM Reply   
So I just received a call and the mechanic is saying there is something wrong with cylinder #1. The fun begins.
Old    Michael ImObersteg (Michael)      Join Date: Mar 2010       08-21-2012, 9:44 PM Reply   
Rocker imploded, and bent lift rod... no compression in the cylinder.
Old    Michael ImObersteg (Michael)      Join Date: Mar 2010       08-21-2012, 9:45 PM Reply   
Quote:
Originally Posted by shawnmdarnell View Post
Any updates yet, I am having the same issue. My shaft is leaking pretty good too and thought that might be the problem.
You might want to bring that boat in before you ruin your motor if your having the same problem.
Old    Markj (markj)      Join Date: Apr 2005       08-21-2012, 11:16 PM Reply   
Is this an Indmar motor in your boat?
Old    Markj (markj)      Join Date: Apr 2005       08-21-2012, 11:19 PM Reply   
Hopefully you're still under warranty since it's an 07.
Old    Michael ImObersteg (Michael)      Join Date: Mar 2010       08-22-2012, 7:57 AM Reply   
No im not under warranty, If im not mistaken indmar only gives a 3 year warranty.
Old    Baitkiller (baitkiller)      Join Date: Jan 2010       08-22-2012, 8:29 AM Reply   
Have your wrench bender check the riser and gasket for leaks. Typically a bent push rod is due to a valve that has stuck in the guide. This is usually either lack of lubrication or corrosion from moisture entering the cylinder when at rest.
Is it an intake or exhaust valve that failed?
What engine?
Old    Shawn (shawnmdarnell)      Join Date: Feb 2003       08-22-2012, 3:35 PM Reply   
Could you feel a loss in power?
Old    Michael ImObersteg (Michael)      Join Date: Mar 2010       08-22-2012, 7:33 PM Reply   
its the monsoon 340

Shawn,

There was no noticeable loss of power, just when the boat would drop into gear you could see something was off balance (engine was rocking a bit)

Reply
Share 

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On



All times are GMT -7. The time now is 9:36 AM.

Home   Articles   Pics/Video   Gear   Wake 101   Events   Community   Forums   Classifieds   Contests   Shop   Search
Wake World Home

 

© 2012 eWake, Inc.    
Advertise    |    Contact    |    Terms of Use    |    Privacy Policy    |    Report Abuse    |    Conduct    |    About Us