Articles
   
       
       
Pics/Video
   
       
       
Shop
Search
 
 
 
 
 
Home   Articles   Pics/Video   Gear   Wake 101   Events   Community   Forums   Classifieds   Contests   Shop   Search
WAKE WORLD HOME
Email Password
Go Back   WakeWorld > Boats, Accessories & Tow Vehicles

Share 
Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old    Sam Rubin (cibolasam)      Join Date: Jun 2010       07-09-2012, 11:21 AM Reply   
My sub amp a JL 500/1 stopped working, I pulled the fuse and it worked again for the rest of the day. When it happened again I tried the fuse again and it didn't work. I then noticed the sub barely moving so it was working partially. Can a amp partially go out? Thanks in advance.
Old    Earmark Marine (david_e_m)      Join Date: Jul 2008       07-09-2012, 1:38 PM Reply   
Sure, an amplifier can go partially out. For example, there are multiple positive and multiple negative output transistors and a failing transistor can be either in a state of failing or completely out, whether shorted or open.
Unless there is water damage the manufacturer will usually repair the amplifier at a fixed rate. If you have a Slash 500/1 you couldn't adequately replace that amplifier for anywhere close to twice the repair price.

David
Earmark Marine
Old    Sam Rubin (cibolasam)      Join Date: Jun 2010       07-09-2012, 4:33 PM Reply   
Thanks for the reply, I hooked up another sub and there wasn't any change. I forgot to mention that it all goes through a ws420 if that makes a difference. And yes it is a slash series with no water damage.
Old    Earmark Marine (david_e_m)      Join Date: Jul 2008       07-09-2012, 5:22 PM Reply   
Just to eliminate the EQ from the equation, circumvent the EQ by temporarily bypassing it and coming straight from the source unit. Also, pull another EQ output temporaraily to the sub amplifier. All outputs are fullrange and will drive the sub amplifier for testing purposes.

David
Earmark Marine
Old     (Truekaotik)      Join Date: Jun 2012       07-09-2012, 7:19 PM Reply   
Do me a favor and check your RCA connections at the amp and back of EQ. They can be barely plugged in an partially passing signal... Unplug them and re plug them in making sure they are all the way seated... Just a thought besides what was stated...
Old    Brian (brianinpdx)      Join Date: Aug 2009       07-09-2012, 7:39 PM Reply   
Sam - Before replacing or repairing, I'd do some more trouble shooting. an easy solution here would be to bypass the 420 and the source deck, by taking an iPod cable and plug directly into the amplifier and play directly into it. MAKE SURE YOUR IPOD VOLUME IS TURNED DOWN A BIT. This in effect, eliminates all potential problem area's up stream (meaning deck and 420). If you still have a problem, then yes, its the amplifier.

A word of caution about repairing amplifiers that have blown outputs or blown power supplies. Make sure you talk to the repair tech and find out if you have another problem with the same amp its covered and for how long. Especially if its a flat fee. Sometimes in current production models a mfg will just pull the board and put a new one in. Others repair the board. I suspect in this situation your looking at a board repair.

Good luck.

-Brian
Old    Sam Rubin (cibolasam)      Join Date: Jun 2010       07-09-2012, 7:47 PM Reply   
Great suggestions, thanks. I will try all and post back.
Old    Sam Rubin (cibolasam)      Join Date: Jun 2010       07-09-2012, 9:17 PM Reply   
I pulled the sub amp out of my truck and hooked up the boat amp. Very little output from the boat amp- JL 500/1. The truck amp is a bridged 300/2 and hit way harder. I guess I got my answer.
Old    Brian (brianinpdx)      Join Date: Aug 2009       07-09-2012, 10:23 PM Reply   
Thats a good test too. Yes, I think you got your answer.... indeed.

Reply
Share 

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On



All times are GMT -7. The time now is 4:55 AM.

Home   Articles   Pics/Video   Gear   Wake 101   Events   Community   Forums   Classifieds   Contests   Shop   Search
Wake World Home

 

© 2012 eWake, Inc.    
Advertise    |    Contact    |    Terms of Use    |    Privacy Policy    |    Report Abuse    |    Conduct    |    About Us