Articles
   
       
       
Pics/Video
   
       
       
Shop
Search
 
 
 
 
 
Home   Articles   Pics/Video   Gear   Wake 101   Events   Community   Forums   Classifieds   Contests   Shop   Search
WAKE WORLD HOME
Email Password
Go Back   WakeWorld > Boats, Accessories & Tow Vehicles

Share 
Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old    Keith M. (kmayotte)      Join Date: Aug 2010       04-12-2012, 1:57 PM Reply   
After reading the "Another New Ecoboost Thread" and the great talk about the engine, I bought my own 2012 F150 Ecoboost in February.

I am now experiencing the shudder/missfire problem that has apparently plagued many 2011 and 2012's models. It happens under load mostly in 6th gear. The best way to duplicate it is with the cruise set between 60-70 mph and on a slight incline, the truck will shudder like it's misfiring a cylinder. It's apparently due to condensation in the intercooler.

There is a computer update (TSB 12-2-10) for any truck built before that date in February that has been described as a band-aid for the issue. Ford is apparently working on a final solution.

Just thought I would get the word out to the people on this forum that have been talking up the ecoboost or debating this engine over the 5.0, 6.2, or another brand. The ecoboost is a great engine and it's an awesome truck but it does has this one issue that is unresolved as of right now. There are A LOT of frustrated owners. Hopefully Ford makes this right.

See the ford forum thread here and a petition thread here

Anyone on Wakeworld have the issue?
Old    Alan Slabaugh (alans)      Join Date: Aug 2005       04-12-2012, 2:23 PM Reply   
No problems with my '11 at 4,800 miles
Old    Drew Richardson (surffresh)      Join Date: Jun 2010       04-12-2012, 5:55 PM Reply   
my 11 has 9.500 and no issues
Old    Jeff P (F150Axis)      Join Date: Mar 2012       04-13-2012, 4:54 AM Reply   
I have a 2010 with the 3v 4.6 and I am experiencing some shuttering, but it is at low speeds on a gradual grade. I talked to the dealer and they are going to perform a reflash on Monday, we'll see what happens. I have 47k on the odometer.
Old    TJ (Houstonshark)      Join Date: Jan 2011       04-13-2012, 5:43 AM Reply   
I have a 2011 Platinum EB with 11k miles I bought new in November and I have the same issues. What's frustrating is the miss from time to time where you stab into it and it falls on its face for a sec or two and then takes off.

I talked to the dealer and they wanted me to leave it for a couple days so I decided to wait.
Old    Nick (bushtree)      Join Date: Jul 2005       04-13-2012, 9:31 AM Reply   
12k miles on my '11 and no issues here.
Old    Jay Wedsted (jbird)      Join Date: Jun 2011       04-13-2012, 10:03 AM Reply   
Sounds like the transmission switching gears from 6th to 5th? I don't know if I'd drive on an incline, 60-70 mph in cruise control? It's probably searching too much? And under load/towing, I'd use the tow mode or whatever they have!
Old    Kevin Skonnord (kskonn)      Join Date: Mar 2011       04-13-2012, 12:25 PM Reply   
2012 with 14000 miles and no issue. I had an issue with an electronic module but ford took care of it quickly and replaced the module.
Old    Zack Bale (Fourspeednup)      Join Date: Apr 2010       04-13-2012, 1:52 PM Reply   
Was close to pulling the trigger on a '12 FX2 last week but decided to hold off for a while longer. Guess I'll keep my eyes/ears open for a fix
Old    Keith M. (kmayotte)      Join Date: Aug 2010       04-13-2012, 2:35 PM Reply   
Quote:
Originally Posted by jbird View Post
Sounds like the transmission switching gears from 6th to 5th? I don't know if I'd drive on an incline, 60-70 mph in cruise control? It's probably searching too much? And under load/towing, I'd use the tow mode or whatever they have!
The tranny does not down shift on the scenario. I'm talking like slight slight incline 2-5 degrees. In fact the tranny RARELY downshifts from 6th unless you rarely hammer it. I find the truck relies much more on the turbos for extra pep. In fact, the truck will run in 6th gear at 35 mph. Probably a gas saving strategy.
Old    Alan Slabaugh (alans)      Join Date: Aug 2005       04-13-2012, 2:43 PM Reply   
Thats right. I have never seen my truck hunt for gears. In Tow/Haul mode it is pretty hard to get it to drop a gear unless you floor it.
Old    Greg "The Hammer" (leaks)      Join Date: Oct 2005       04-13-2012, 3:34 PM Reply   
30K on my 2011 5.0
No issues so far.
Old    Peter Uehlin (peter19u)      Join Date: Oct 2006       04-13-2012, 3:39 PM Reply   
15K on my 2011 eco. Sor far no problem and this thing tows like nothing I've had before
Old    Keith (dooski)      Join Date: Sep 2007       04-14-2012, 8:02 AM Reply   
12K on mine and it's been flawless, love the way it pulls. Got a good one that gets excellent mileage.

Reply
Share 

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On



All times are GMT -7. The time now is 12:40 AM.

Home   Articles   Pics/Video   Gear   Wake 101   Events   Community   Forums   Classifieds   Contests   Shop   Search
Wake World Home

 

© 2012 eWake, Inc.    
Advertise    |    Contact    |    Terms of Use    |    Privacy Policy    |    Report Abuse    |    Conduct    |    About Us