Articles
   
       
       
Pics/Video
   
       
       
Shop
Search
 
 
 
 
 
Home   Articles   Pics/Video   Gear   Wake 101   Events   Community   Forums   Classifieds   Contests   Shop   Search
WAKE WORLD HOME
Email Password
Go Back   WakeWorld > Boats, Accessories & Tow Vehicles

Share 
Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old     (mkmkmk)      Join Date: Jul 2013       07-14-2013, 1:44 PM Reply   
Haven't taken the boat out in a long, long time until this morning.

Fired up right on the 2nd try and this is what we heard:
https://vimeo.com/70291111


Does this sound like belt squeal or something more severe?
Old     (polarbill)      Join Date: Jun 2003       07-14-2013, 2:04 PM Reply   
Sounded like belt squeal to me. Stick your finger nail in the side of the belt. IF it does bounce back to it needs to be replaced. Also, do those black scorpions have an alternator with a adjustable bracket to pull out the slack or is there a tensioner. I guess it could potentially be a bad pulley/bearing somewhere.
Old     (scwellman)      Join Date: Nov 2006       07-14-2013, 3:00 PM Reply   
I have a Sanger 215 that did this exact same thing, check the bolts on the alternator, 1 of mine was sheared off causing a slight change in the alternator angle.
It did it at start up only. I was lazy and never checked it out for 3-4 months, finally got around to investigating it to find the sheared bolt being the culprit.
Old     (saberworks)      Join Date: Sep 2010       07-15-2013, 12:23 PM Reply   
Sounds like belt squeal, but you'll want to find out why and fix it. Doesn't seem like any fun to have it burn up while out on the lake. My 04 black scorpion has a tensioner pulley. Could be the alternator, raw water pump, water circulation pump, or either of the two idler pulleys. I would pull the belt off and spin the alternator and idler pulleys by and and push them back and forth looking for play in the bearings. Could also just be an old belt.
Old     (phatboypimp)      Join Date: Apr 2005       07-15-2013, 1:09 PM Reply   
If you take a bar of soap and hold it against both sides of the belt while it is running it will stop the squealing of the belt and help you isolate the problem
Old     (mark197)      Join Date: Dec 2009       07-16-2013, 6:22 AM Reply   
What could also be happening is that your batteries were really low. They would have enough charge to start the boat but they were putting such a load on the alternator it would cause the belt to slip. I had that happen several times after sitting at a sand bar ect. I have since fixed this with a different battery and charger setup this year. Try isolating the low battery and just use one to start and see if it goes away.

Last edited by mark197; 07-16-2013 at 6:27 AM.
Old     (bftskir)      Join Date: Jan 2004       07-16-2013, 8:39 AM Reply   
loose belt
Old     (Pad1Tai)      Join Date: Jan 2013       07-16-2013, 2:39 PM Reply   
Water pump impeller is locked up... bet the pulley is not turning... if the motor rotates backwards just a tad when you shut it off and the impeller blades face the wrong direction and get jammed.. It will lock up the water pump.... time for a new impeller.. seen his a few times before.. more on the plastic housing pumps..
Old     (ottog1979)      Join Date: Apr 2007       07-16-2013, 2:50 PM Reply   
^Agree with the two above. I've had that happen before also. First try tightening the belt. But soon, replace the impeller. I'm almost certain Charlie Zulu has it called right.

Reply
Share 

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On



All times are GMT -7. The time now is 5:02 PM.

Home   Articles   Pics/Video   Gear   Wake 101   Events   Community   Forums   Classifieds   Contests   Shop   Search
Wake World Home

 

© 2012 eWake, Inc.    
Advertise    |    Contact    |    Terms of Use    |    Privacy Policy    |    Report Abuse    |    Conduct    |    About Us