Articles
   
       
       
Pics/Video
   
       
       
Shop
Search
 
 
 
 
 
Home   Articles   Pics/Video   Gear   Wake 101   Events   Community   Forums   Classifieds   Contests   Shop   Search
WAKE WORLD HOME
Email Password
Go Back   WakeWorld > Boats, Accessories & Tow Vehicles

Share 
Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old     (p_richer)      Join Date: Jun 2013       06-03-2013, 7:18 AM Reply   
Just wanted to start off by saying this is my first post on this website but I have been following this forum for a couple of years now, ever since I was looking to buy my first boat.

I have a 2002 Sanger DLX with a merc 350 mag mpi direct drive engine. I had this problem for 3 seasons now but nerver figured out what the problem could be. When I run the boat on idle, sometimes the engine would jerk, kind of making a popping sound. It will only do it while in idle.

Another thing, and I don't know if the problem is related, but when I have the boat running at any steady speed, the idle will sometimes fluctuate up and down without touching the throttle.


Any thoughts?


Thanks!
Old     (williamburell)      Join Date: Sep 2011       06-03-2013, 8:08 AM Reply   
have you had a scan done? This could be a million things
Old     (p_richer)      Join Date: Jun 2013       06-03-2013, 8:48 AM Reply   
No scan done yet. I am planning on bringing it in to a mechanic this weekend. I was just wondering if someone had a similar problem before.
Old     (wakebordr11)      Join Date: May 2001       06-03-2013, 9:05 AM Reply   
Sounds like lean pops but seems unclear why it would only happen at idle? I would suspect fuel pump/fuel delivery issue...
Old     (williamburell)      Join Date: Sep 2011       06-03-2013, 10:22 AM Reply   
Quote:
Sounds like lean pops but seems unclear why it would only happen at idle? I would suspect fuel pump/fuel delivery issue...
I was thinking that but makes very little sense to have that happen only at idle. MAP sensor would be the first thing that comes to my mind or IAC although this problem is usually backwards. What rpm are you at at idle? This is prob a simple fix of getting a scan and going from there.
Old     (p_richer)      Join Date: Jun 2013       06-03-2013, 11:08 AM Reply   
I was also thinking of some kind of fuel issue, but since its only doing it at idle.... Thats why I mentionned when I run the boat at any speed, the rpm would go up and down slightly without touching the throttle. I thought maybe the problems were linked. But ya like you said I will go have it scanned and see what comes out. I run idle at around 1000 rpm or so I think, it doesn't run rough or anything. Everything seems fine, there's just a jerking/knocking sounds. Thanks for all your input

Reply
Share 

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On



All times are GMT -7. The time now is 1:18 PM.

Home   Articles   Pics/Video   Gear   Wake 101   Events   Community   Forums   Classifieds   Contests   Shop   Search
Wake World Home

 

© 2012 eWake, Inc.    
Advertise    |    Contact    |    Terms of Use    |    Privacy Policy    |    Report Abuse    |    Conduct    |    About Us